A rozsdamentes acélok fő csoportja az ausztenites acél (ún. élelmiszeripari rozsdamentes acél) melynek összetétele 18% króm (Cr) és 10% nikkel (Ni). Kémiai összetétele teljes mértékben megfelel az élelmiszeriparban használt termékekre, valamint az ivóvízre vonatkozó szabványoknak. Maximális hőmérséklet 450. Ez a rozsdamentes acélötvözet kitartóan ellenáll,olyan víz- és légkörnyezetben, mely nem tartalmaz kloridokat, valamint szervetlen savakét és sókat, a rozsdásodásnak. A felületi korrózióállóságot polírozással lehet növelni. Az 1.4301 rozsdamentes acél megmunkálható és nagyon jól hegeszthető.
Az ilyen típusú rozsdamentes acélokra jellemzők a következő tulajdonságok :
- hegeszthetőség (a hegesztési varratok környéke hajlamos a szemcseközi korrózióra)jó fémi megmunkálhatóság
- jó felületi fényesíthetőség
- ötvözeti összetétele Cr 17 - 19,5 %, Ni 8 - 10,5 %, C < 0,07 %
- szakítószilárdság Rm 520 - 720 N / mm2
- folyáshatár Rp 0,2 perc. 210 N / mm2